סיפורה המסעיר ורב התהפוכות של יפו הוא סיפור תולדות הציוויליזציה הים תיכונית מראשיתה. מזה 4000 שנה מגיעים אל החוף המצולק דייגים עם שללם ותורמים משלהם למטבח היפואי שניכרת בו השפעה מצרית ארוכת שנים והקרבה לים
כתב גיורא רז
אין עוד נמל בעולם היכול לזקוף לזכותו היסטוריה של פעילות ימית רצופה ומרתקת בת 4000 שנה, כמו נמל יפו. מייסדיה הכנענים קראו לה פשוט "יפה" (יופי). מסורת נוצרית גורסת שיפת בנו של נח, הקימה לאחר המבול ונתן לה את שמו. כך או כך, סיפורה המסעיר ורב התהפוכות של יפו הוא סיפור תולדות הציוויליזציה הים תיכונית מראשיתה.
מי לא עבר, כבש, החריב וטבח בתושביה מי לא בנה ארמונות, חומות ובתי תפילה להאדיר את יופייה. מי לא השתמש בנמל הבעייתי והבלתי אפשרי שלה למסחר, למסעות, לשוד, לעליה ולמנוסה.
עסקת היבוא הראשונה (הידועה), שבוצעה דרך נמל יפו, היא יבוא ארזי הלבנון לבנייתו של בית המקדש בירושלים. חתומים עליה חירם מלך צור ושלמה המלך. (דברי הימים ב' פרק ב'). הנוסע המפורסם הראשון (המתועד), הוא יונה הנביא שיצא בספינה מיפו לשליחותו האלוהית לנינה.
בעלת הבית המעצמתית הראשונה של יפו היתה מצרים, ששלטה בכנען. לאחריה באו וכבשו אותה בזה אחר זה האשורים, הבבלים, הפרסים ואלכסנדר מוקדון היווני. יהודה המכבי שרף אותה כפעולת תגמול על רצח יהודים ביפו, אלכסנדר ינאי ואחריו אשתו אלכסנדרה סיפחו אותה לממלכת החשמונאים .הרומאים שחיסלו את עצמאות ישראל בימי המרד הגדול, החריבו את יפו, בנו אותה מחדש ושלטו בה כ-700 שנה, אחריהם באו הביזנטים ובמאה ה-12 המוסלמים. הפרנקים נושאי הצלב וריצ'רד לב הארי האנגלי כבשו את יפו ושלטו בה תקופה קצרה ואף העניקו לה את התואר המכובד "נמל ירושלים". הממלוכים המצריים ואחריהם התורכים גירשו את נושאי הצלב ואילו נפוליאון שב וכבש אותה כשהוא טובח למעלה מ-4000 חיילים תורכיים. מגיפת הדבר שפרצה כתוצאה מכך הכריעה את חייליו הנגועים ולאחר המפלה בעכו, שב נפוליון לארצו מוכה ומובס. 400 שנה של שלטון תורכי ביפו הסתיימו עם חיסולה של האימפריה העותומנית ב-1917, ע"י צבאותיו של הגנרל אלנבי. 30 שנה לאחר מכן הוכרז על הקמתה של מדינת ישראל.
בימים אלה ממש לפני 56 שנה, ב-13 במאי 1948, יומיים לפני ההכרזה על הקמת המדינה, נכבשה יפו בפעולה משותפת של כוחות ההגנה ואצ"ל. אלפים רבים מתושביה הערבים ברחו ו/או גורשו בדרך הים לעזה ובדרכי היבשה לירדן או לבנון. ב-1950 אוחדה יפו עם העיר העברית הראשונה, תל אביב.
יפו שש"י עגנון קרא לה "יפו יפת ימים", שכולנו היינו שרים לה פעם, "אין כמו יפו בלילות, אין כמו יפו בעולם", או "זו היא יפו ילדה זו היא יפו..."
היום כבר לא שרים ליפו ועל יפו. היום, יפו היא עיר עצובה החרדה לעתידה, נמל יפו אפוף מאבקים קשים של תושבים יהודים וערבים מול מנגנון ופוליטיקה. מאוויים לשימור, פיתוח ורווחה מול אינטרסים נדלניים עתירי ממון וכוח.
הדייגים של יפו (כ-200 משפחות) חרדים לפרנסתם ולמקצועם ההולכים ונשחקים.
על כוס קפה, בבית הקפה הנחמד "יאפא", שהוא גם חנות ספרים מיוחדת המציעה מבחר נדיר של ספרות ערבית, פלסטינית, עברית ואנגלית בנושאים שונים (רחוב יהודה מרגוזה 33, פינת רחוב יפת) מספר לי יוסף אספור, ערבי צעיר יליד יפו, מוסמך להיסטוריה ומורה בתיכון יפואי, על התלאות והתקוות של אזרחי העיר. יוסוף, שהוא גם טבח נלהב ומחונן, מפליג בשבחי המטבח היפואי ומספר בבקיאות רבה על המאכלים והמסורות המייחדים מטבח זה ממטבחים ערביים באזורי הארץ השונים, שההשפעה המצרית ארוכת השנים והקרבה לים הם מאפייניו העיקריים.
כמה מנות מיוחדות בתפריט בית הקפה הותקנו ע"י יוסף אספור בעצמו. אותן אתם מוזמנים לטעום שם.
את המתכונים להלן (שאינם מוגשים בבית הקפה) קיבלתי ממנו בתודה.
סיאדייה -דגים באורז 8-6 סועדים
1 ק"ג נתחי פילה דג (לוקוס, פרידה או דניס) חתוכים.
1 ק"ג בצל קצוץ
1 ק"ג אורז
4 לימונים
כורכום
כמון
מלח
מתבלים את נתחי הדג במיץ לימון, כמון ומלח ומיץ לימון. מניחים לשעה.
מטגנים את הדגים בשמן סויה (לדעתם של בשלני יפו יש לטגן דגים אך ורק בשמן סויה). להשחימם משני הצדדים. מוציאים ומניחים בצד.
מטגנים את כל הבצל עד שמזהיב קלות.
שמים את הבצל המטוגן בתחתית סיר גדול, מניחים את פרוסות הדגים המטוגנים על הבצל.
על הדגים שופכים את האורז השטוף. מוסיפים 2 כפיות כורכום, מעט כמון ומלח על האורז ויוצקים מים רותחים (כוס וחצי מים לכל כוס אורז). מכסים ומבשלים על אש נמוכה כ-25 דקות.
להפוך את הסיר לקערת הגשה גדולה והגיש עם סלט מלפפונים טרי עם הרבה פטרוזילה, נענה ומיץ לימון טרי.
סמק משאווי-דג ממולא בגריל 6 סועדים
12 סרגוסים או דניסים קטנים, מנוקים ושטופים
6 פלפלים חריפים ירוקים, קצוצים
6 שיני שום, קצוץ
12 פרוסות לימון כבוש
צרור פטרוזיליה קצוצה
12 עלי גפן או יותר לפי הצורך
ממלאים את חלל הבטן של הדגים בתבלינים הקצוצים ובפרוסת לימון כבוש. עוטפים כל דג בעלי גפן.
צולים על גריל כ-6 דקות על כל צד.