גם השנה הצלמים הישראלים לא אכזבו, את הפרס הראשון גרף מארק פולר מקיבוץ גרופית עבור חמשת הצילומים הטובים שזיכו אותו בפרס היוקרתי, צ'ק ע"ס 10,000 $ מתנת חברת אפסון ומסע ספארי צלילות זוגי של שלושה שבועות בפפואה ניו גיני מתנת משרד התיירות פפואה ניוגיני.
בקטגוריית סרטון הוידאו זכו בפעם השנייה ברציפות איתן נדל וזיו קרשן, עמאר יונאס מכפר ערא זכה בקטגוריית החובבים ובקטגוריית הצילום הבודד הטוב ביותר זכתה לראשונה בתולדות התחרות פאולה פייפרמן, עולה חדשה מארגנטינה.
התחרות מורכבת משתי קטגוריות מרכזיות: צילומים מכל העולם IMAGES OF THE WORLD ובה 6 קטגוריות. הומור, איכות סביבה, הצילום הטוב ביותר, פרוטפוליו של 5 צילומים הטובים ביותר, ספינות טרופות, וקטגוריה שנוספה השנה צילום כרישים.
Eilat Shoot- Out, ובה 7 קטגוריות, הפרס היוקרתי לקטגוריה סדרת 5 הצילומים הטובים ביותר הפרס: צ'ק ע"ס 10,000 $ מתנת חברת אפסון ומסע ספארי צלילות זוגי של שלושה שבועות בפפואה ניו גיני מתנת משרד התיירות פפואה ניוגיני.
קטגוריות נוספות: הצילום הבודד הטוב ביותר, פרס השופטים, פרס ראש העיר, הקטגוריה לסרטון הוידאו, קטגורית החובבים, תחרות צילומי ילדים ו-2 קטגוריות חדשות שנוספו: דג השנה, ואופנה ועירום.
חוקי התחרות ברורים ונוקשים, מצלמים אך ורק בשונית האילתית, אסור לחצות את הגבול לטאבה או עקבה. אסור לפגוע בטבע בכל צורה שהיא, לגעת או להעביר בעל חיים מקום כדי לקבל תפאורה נחשקת ואין לעבד את התמונות על המחשב. משתתף שזכה פעמיים ברציפות לא יוכל להתמודד בשנה הבאה באותה קטגוריה. הצלמים הזרים זוכים לליווי מצוללנים ישראלים מתנדבים שמכירים היטב את השטח אך מרביתם משתתפים קבועים בתחרות ומתמצאים בשונית האלמוגים.
בין השופטים, צלמים תת ימיים עטורי פרסים בינלאומיים. קורט אמסלר, שם דבר בעולם הצילום התת ימי משוויצריה, אלברטו מורו פוליקוני מאיטליה, צלם, מעצב, עיתונאי ושופט בתחרויות צילום תת ימיות עולמיות ואוסקו פוקילה מפינלנד. יו"ר חבר השופטים, רוני סופר, צלם, עיתונאי, ועורך מגזין הצילום "קונטקט" ושלמה כהן מאייר, צלם וצוללן ותיק שעבודותיו הוצגו בתערוכה תת ימית במסגרת התחרות.
ב– 8 בנובמבר במועדון הצלילה "מנטה" במתחם מלון "ישרוטל ים סוף אילת" בשעה 00:00 עם אות הפתיחה ירדו עשרות צוללנים עמוסים בציוד צילום משוכלל ותאורה, כשלרשותם עומדים שלושה ימי צילום תמימים להביא את תמונת השנה.
פעם אחר פעם עלו צוללים עמוסי ציוד צילום מהים עם מכלי אויר מרוקנים, פרקו את התמונות בחדר מחשבים שהוקם במיוחד לאירוע על ידי פוטו יוגנד , מלאו מכלים ומצבורים ושבו לסרוק את שונית האלמוגים. משעות הבוקר המוקדמות עד השעות הקטנות של הלילה לא חדלו. כל דקה חשובה, לכל שעה יש אפקט ייחודי ושונה מתחת לפני הים, שעות פעילות היצורים הימיים נלקחות בחשבון אף הן. בלילה מגיחים ממחבואם מינים מסוימים ונדירים וכל אלמוג נסרק ביסודיות ומקבל תשומת לב מרבית כדי למצוא את החמקן. הנחושים ניצלו כל רגע עד תומו.
ביום חמישי הצלמים מסיימים את משימת הצילום, מותשים, מלאי אנדרנלין ותשוקה עוברים על מאות הצילומים שוב ושוב ולאחר המיון הראשוני עוברים לבחירה הסופית.
"החלק הקשה ביותר בתחרות הוא בחירת התמונות" מסביר ארטורו טלא מספרד. שזכה אשתקד ולפני שנתיים ברציפות בפרס הגדול. בשל כך לא יכול היה להשתתף בקטגוריית 5 הצילומים הטובים ונאלץ להשתתף בקטגוריית דג השנה בלבד שאת הפרס בסופו של דבר קטף טוביאס פרדריק מגרמניה ו-2 פרסים נוספים שזיכו אותו בסך כולל של 7,000 $. טלא הסתפק ב-2,000 $ עבור צילום הטוב ביותר בקטגוריית הצילומים מהעולם ששלח מבעוד מועד.
"בחירת התמונות מאד חשובה וההחלטה לאיזו קטגוריה לשייך מייגעת. פרק הזמן קצוב ורוצים לנצל כמה שיותר זמן מתחת למים." מוסיף טלא ובחיוך מצטנע אומר שלפחות הצליח לממן את הטיול והתחרות ולהביא כמה שוקולדים הביתה.
מי שלא בזבז את זמנו אף לא לרגע היה צלם התת ימי, פטריק ניומן שהגיע במיוחד מגרמניה אל התחרות. ניומן מתמודד בפעם השלישית וזכה מס פעמים בעבר בסכומים לא מבוטלים.
השנה התמודד בכמה קטגוריות אך התמקד בצילום האופנה לראשונה בחייו. במהלך 3 הימים הספיק לצאת ל-30 צלילות. מותש ואופטימי מתמיד פגשתי אותו בתום המרוץ יום לפני ההכרזה. "התבשל במוחי רעיון במהלך החודשים האחרונים" מספר "עשיתי ניסיונות כבר בגרמניה בבריכה עם אשתי, הבאתי שחקן חיזוק שיעזור בהפקה המורכבת. אבא שלי, מדריך צלילה ותיק הנושק לגיל70 שהתנדב להתלוות למסע ולשמש כאסיסטנט. עשינו מספר חזרות מעל פני הים לפני כל סדרת צילומים. תיאמנו תלבושות, תסרוקת ואיפור ותרגלנו סימני תקשורת מתחת למים. אין הרבה זמן, יש בערך 20 דק' להתמקם לסדר את הסט ולצלם. פשוט קר לדוגמנית.
לא תמיד זה עובד. כדי להישאר בעומק קושרים בחוטי דיג לקרסולי הדוגמנית משקולות. לא פעם קרה שהסתבכה עם החוטים. אני עצמי מחובר למשקולות כבדות מהרגיל כדי להישאר יציב על הקרקע".
קטגוריית האופנה שנוספה השנה קבלה תשומת לב מיוחדת. לרחבת מועדון הצלילה מנטה הצטרפו השנה דוגמניות יפות שהוסיפו צבע ואקשיין. מבט נוגה, הבעה רכה או אקזוטית, עיניים פקוחות ומפתות למצלמה וחיוך נשי קצת קשה להעביר ולשחק מתחת למים כשעוצרים נשימה.
"זהו אתגר פיזי לצלם ובעיקר לדוגמנית, גם בעיות טכניות של האור והקרניים שנשברות במים ותיאום התאורה לא מוסיפים לקשיים הקיימים בשטח" משתף שירן וולך, מועמד לקטגורית אופנה ועירום. גם הוא מתנסה לראשונה בצילומי אופנה הימים אם כי מנוסה בצילומי אופנה בבריכות. וולק הביא עמו את המעצב של אושידה שעיצב את קולקציית השמלות להפקת צילומי האופנה. "אורך הבד יכול להגיע ל-6 מטר, צריך המון בד כדי לקבל אפקט תנועתי".
"זהו צילום מורכב ומסובך הרבה יותר מכפי הנראה" מסביר פילוסוף. "זוהי הפקה לכל דבר שמורכבת מצוות שחייב להיות מתוזמן ומיומן. הצוות מורכב מצוללן מאבטח אחד לפחות (תלוי במס הדוגמניות) תפקידו להנשים את הדוגמנית כשהיא מסמנת שנגמר האוויר. הדוגמניות חייבות להיות צוללניות מנוסות שמכירות היטב את המצולות, החוקים והסכנות." מאד לא מומלץ להיכנס לפאניקה ורצוי להישאר רגועה כמה שאפשר. אם תעלה מעלה בבת אחת היא עלולה לגרום ל"ניפוח ריאה" או לדקומפרסיה. (שחרור בועות חנקן לא מבוקר ) שעלול אף לגרום למוות.
כדי לקבל אפקט של רקע שחור ודרמטי יוצאים לצלם בלילה. הדוגמנית אמורה להיכנס למי הים הקרים בלילה ללא חליפת צלילה. לעיתים הצוות יורד לצלם בעומק של 20 ו30 מטר לפחות וזו חוויה לא הכי סימפטית".
"ברגע שמסירים את המשקפת לא רואים כלום". מתארת שרון ריניס מגישת התחרות, צלמת תת ימית, מדריכת צלילה שמדגמנת בעצמה לעיתים לצילומים תת ימיים. "קר גם בשעות היום, הדוגמנית תלויה לחלוטין באנשי הצוות שדואגים להנשימה כל דקה שתיים. הצוות מתאם ומתרגל מבעוד מועד איך לתת את הקיו כיוון שהדוגמנית לא רואה. ברגע שמקבלת את המסר, קפואה מקור ככל שתיהיה ועיוורת לגמרי, משתדלת לא לכווץ את הגפיים ושרירי הפנים, עומדת לרשותה דקה תמימה להפוך לאצילית ואלגנטית וזוהרת מתמיד".
אכזבה גדולה ניכרה בעיניי ניומן, כשקראו בשמו של הזוכה הגרמני בקטגוריית אופנה ועירום, "מארק הילשמיין" שקיבל לידיו צ'ק על סך 2000 $ מתנת פארק המצפה התת ימי באילת.
המאמצים, התכנון, מימון הנסיעה והתחרות, השהות בבתי מלון, וההוצאה הנלוות לא נשאו פרי וניומן ואביו חזרו הפעם בידיים ריקות לגרמניה.
"למרות המורכבות והקושי, אני צופה שתחום האופנה יתפוס חזק בשנה הבאה והאתגר רק יעלה במרוצת השנים. משנה לשנה הצילומים איכותיים יותר מעניינים ומצליחים להפתיע בכל פעם מחדש, אותי לפחות...." מסכם פילוסוף.
ולסיכום מבשר לנו פילוסוף כי בשנת 2011 ב-1-6 חודש אוגוסט תערך תחרות כלל עולמית בה צלמים בכל העולם יצלמו בכל אתר צלילה במשך 6 ימים ולאחר מכן יגישו את הצילומים הנבחרים בקטגוריות השונות באמצעות האינטרנט, בחודש ספטמבר יערך סינון ראשוני ומכול קטגוריה יעלו לגמר 20 צלמים . השיפוט הסופי והכרזת הזוכים יערך בנובמבר במסגרת תחרות אפסון הים האדום .
להתראות באפסון 2011