הצוללים סימן לירידה ושקעו לעבר ה"אופירה" הטבועה. הירידה הייתה בקצב של 25 מטר בדקה, ולאחר שעברו עומק של 70 מטר נגלתה הספינה במלא הדרה, מונחת בשלמות ובמקום המדויק שבו הייתה מתוכננת להיות. כששלל דגים סובבים אותה, הספינה נראתה בדיוק כפי שנראתה בעת שטבעה , מהודרת, גדולה ומרשימה.
הירידה ל"אופירה", סגרה מעגל שהחל לפני כשנתיים, עת הוקם בבית הספר לצלילה PRODIVE באילת צוות ייחודי שמשימתו בחיים: חשיפה וצילום של ספינות טרופות. צוות עשויים ללא חת שיתרכז במיפוי ותיעוד ספינות טבועות במימי מפרץ אילת. את הצוות מוביל איציק זילברמן, מדריך טרימיקס בדרגתו ומאמן מדריכי SSI.
כמשימה ראשונה בחר הצוות לתעד בווידיאו HD את הספינה "אתליה", שטבועה בעומק של 69 מטר מול קצא"א. ה"אתליה" היא ספינת זכוכית שעבדה לפני עשרות שנים באילת וטובעה במקום. מאז לא היה תיעוד מצולם שלה. החבר'ה פנו למרכז הצלילה 'מרינה דייברס' באילת לשיתוף פעולה במשימה וכך התגבש לו צוות משותף כשמצד 'מרינה דייברס' מוביל גור צור, מאמן מדריכי טרימיקס ומאמן מדריכי SSI בעל ניסיון רב בצלילות מסוג זה.
הצלילה ל"אתליה", שבוצעה לפני כשנה העלה לראשונה לתודעה הציבורית את הספינה ותמונות וסרט באיכות HD שלה, שהגיעו היישר מהמעמקים, עוררו לא מעט הדים.
המהלך המוצלח עודד את הצוות המשותף להפנות את המשאבים לכיוון הפרויקט הבא: צלילה ל"אופירה", ספינה שממוקמת בעומק של 105 מטר מול המצפה התת-ימי. פרוייקט שדורש צלילות מודל לאימון ותרגול.
האופירה בעומק 105 מטרים
ה"אופירה", בימיה הטובים, הייתה ספינת משטרת חופים שהוסבה לספינת תיירות באילת. בשלב כלשהו, שקעה הספינה במרינה הצפונית באילת. היא הוצפה וטופלה ע"י חברת "אוקיאניה" ונגררה לאזור מרינה תור-ים. בשנת 1983 נגררה הספינה וטובעה בעומק מפרץ אילת במצבה הקיים, בלי לנקותה ולהכינה לצלילות עתידיות אליה.
בעקבות עבודות מיפוי של המכון לחקר ימים ואגמים בצפון מפרץ אילת, אותרה הספינה. היא מונחת על קרקעית חולית מישורית בעומק של 104 מטר. ממזרח לספינה, במרחק קצר, קיים מדרון תלול המוביל לעומק רב.
"אופירה" - נתוני בסיס:
מיקום: כ- 600 מטר מזרחית למצפה התת-ימי באילת.
עומק תחתית: 104 מטר.
עומק סיפון עליון: כ- 95 מטר.
מימדים: אורך כ-35 מטר, רוחב כ-7 מטרים
ההכנות
לאחר שיחה בין איציק זילברמן מ- PRODIVE וגל הרטמן, שבה קיבל הראשון סיוע איכותי לגבי כל הפרטים הקשורים לצלילה, הוחלט ב-PRODIVE וב'מרינה דייברס', לקחת את אתגר הבאת הסרט הראשון של ה"אופירה" ממקום משכבה בעומק 104 מטר.
התוכנית התגבשה מהר מאוד: צלילה ל- 104 מטר היא צלילה בתערובת משולשת טרימיקס, המוגדרת כצלילה מורכבת ומקצועית ביותר. למשימה נבחרו זילברמן וגרג סילימן, שצברו ניסיון משותף בצלילות עומק רבות. על פי התוכנית, את הצילום עצמו יעשה גרג ואיציק יבקר עומקים וזמנים וינהל את צלילת העומק במים. לצלילה יועדה מערכת צילום תת-ימית משוכללת, המיועדת לצילום בעומקים אלו, כולל מערכות תאורת עומק.
לניהול ותכנון הצלילה מונה גור צור ממועדון מרינה דייורס , בעל ניסיון רב בתכנון צלילות מסוג זה. הוחלט ששני צוללי בטיחות יחכו לצוללי העומק בעומק של 45 מטר בדרכם למעלה ולתפקיד זה נבחרו איתי בוגנים, מדריך ותיק ב- PRODIVE וצולל טכני מנוסה, ורד פישר, מדריך ותיק שהינו אלוף ישראל בצלילה חופשית וצולל טכני ותיק. כצולל בטיחות רדוד ועל הסירה נבחר מיכאל קאנו, מדריך מ'מרינה דייברס', מדריך טרימיקס ומדריך SSI, בעל ניסיון בצלילות עומק.
הצלילה אמורה היתה להיות ב"זמן רץ" מתוכנן של 86 דקות מרגע השקיעה במים ועד להוצאת הראש בסיום הצלילה, ע"פ תוכנת ANDI GAP לתכנון צלילות דקומפרסיה. בצלילה יהיו לכל צולל 2 מחשבי צלילה רב גזיים מסוג VR3 לגיבוי חירום.
מכיוון שזמן התחתית קצר ומתוכנן להיות 11 דקות בלבד, יערכו 7 צלילות מודל, לתכנון ומיקום מדויק של כל צולל ותפקידו. לפי התוכנית יעמדו לרשות צוות העומק 5 דקות צילום נטו, שאותן יצטרך לנצל בצורה הטובה ביותר.
בשלב מסוים, בוצעה צלילת המודל הראשונה של איציק וגרג ל"יעלת" לעומק 46 מטר,לצורך בדיקת מערכת הצילום ותכנון לוגיסטי לתצורת המיכלים והציוד אותו ישאו ל"אופירה". במשך חודשים המשיך הצוות המלא של PRODIVE ומרינה דייברס, בצלילות מודל שונות בעומקים של 46-95 מטר סה"כ 7 צלילות מודל שבמהלכם נלמדו לקחים ושופרו ביצועים ומערכי ציוד מצלילה לצלילה עד להשגת ביצועים טובים.
יוצאים לדרך
ביום ראשון באמצע דצמבר יצא הצוות לדרך לצורך השלמת המבצע בעומק 105 מטר. הים היה רגוע ושיתף פעולה. הראות הייתה מצויינת והתנאים הכללים טובים. כשהגיעה הסירה לאתר, הורד האנך לעומק הרצוי, תוך שגור, הסקיפר, דואג במאמצים מרובים להפיל את העוגן קרוב ככל האפשר לספינה. ע"פ נתוני ה-GPS שהיו בידו, הורד גם טרפז החמצן והכל היה מוכן לירידת צוללי העומק. בשלב זה ירדו איציק וגרג למים והתארגנו לשקיעה למצולות.
דקות לאחר מכן סימנו הצוללים סימן ירידה ושקעו לעבר ה"אופירה".
את הדרך למטה עשו כשהם נושמים מתערובת המכילה 11% חמצן ו-62% הליום. הירידה הייתה בקצב של 25 מטר בדקה, ולאחר שעברו עומק של 70 מטר נגלתה הספינה במלא הדרה מונחת בשלמות ובמקום המדויק שבו הייתה מתוכננת להיות.
הצוות, עם גמר המשימה
המחזה המרהיב עורר התרגשות רבה אצל הצוללים. כל ההכנות עד התגמדו לרגע אחד של התרגשות שקשה לתאר במילים חוץ מאשר מ ד ה י ם!! איציק הורה לגרג להתחיל לצלם ודאג להשגיח עליו מבחינת שמירת הזמן והעומק. המצלמה סרקה את הספינה, כשההתרגשות לא עוזבת את הצוללים. הספינה הייתה מרהיבה, בצבעי חלודה. כששלל דגים סובבים אותה, ה"אופירה" נראתה בדיוק כפי שנראתה בעת שטבעה: מהודרת, גדולה ומרשימה.
כעבור 4 דקות נוספות חזרו הצוללים לאנך, שלשמחתם נפל כמטר בלבד מהספינה, והחלו בעלייה. בעומק 60 מטר עברו הצוללים לנשום ממיכל המכיל תערובת של 21% חמצן ו38% הליום בדרך למעלה. בעומק של 45 מטר פגשו איציק וגרג את איתי ורד, צוללי הבטיחות, שווידאו שהכל בסדר והם עומדים בתוכנית הנשימה המתאימה. צוללי הבטיחות ליוו את צוללי העומק למעלה, עד לעומק של 21 מטר, שם החלו לנשום מתערובת המכילה 50% חמצן. בעומק של 6 מטרים עברו לנשום חמצן 100% עד לדקה ה- 85 מתחילת הצלילה. בדקה ה- 88 הגיחו איציק וגרג מהמים והודיעו בשמחה על הצלחת המשימה.
הציוד והצוללים נאספו מהמים וגור השיט את הסירה חזרה למרינה לסיכום יום מרגש, בדיקת הסרט וניתוח כל מהלך הצלילה. המסקנה הייתה פשוטה: צלילה מושלמת בהתאם להכנות. הצוות המשותף עשה זאת!
את קליפ הסרט המלא ניתן לראות בלינק: http://www.prodive.co.il/Front/Multimedia/albom.asp?aType=2