בפעם הבאה שאתם מבקרים בשונית, האטו קצת והביטו מקרוב על האלמוגים, חסרי חוליות, סרטנים וכוכבי ים. אול אפילו תעשו מניקור אצל שרימפס שמסתתר מתחת לשושנת ים
מאת דוד פילוסוף
סבלנות. תכונה כל כך חשובה, שלמרבה הצער מצויה במינון מאוד נמוך אצל ישראלים רבים. הצולל הישראלי הממוצע - וכמובן שמדובר בהכללה גסה - מנסה לכסות כמה שיותר שטח במינימום זמן. העיקר לרוץ ולספר אחר-כך לחבר'ה איזה שאקלים היינו ואיזה דגים גדולים ראינו או כמעט ראינו.
חברים, אין מה למהר. האטו קצת את הקצב, והסתכלו יותר מקרוב על דיירי השונית. תופתעו לגלות שמבט ראשון ושטחי לא יספיק לכם לראות את העיקר. בחינה מדוקדקת יותר מגלה, כי הרבה דגים וחסרי חוליות חולקים את סביבתם ומספקים שירותים הדדיים על מנת לגרום לחיים על השונית להיות הרבה יותר קלים.
יחסי שכנות כאלה שוררים בין שושנת הים והשושנון. זרועותיה של השושנה מכילות ארס קטלני להרבה דגים קטנים ובעלי שיריון. אולם השושנון הגיע איתה להסכם, שעל-פיו הוא מספק לה שירותי ניקוי והגנה, בתמורה להגנה מטורפים. התנועה המתמדת של הדג, בין זרועות השושנה, מגבירה הפרשת ריר על הדג שיגן עליו מהארס של השושנה.
רבים משיתופי הפעולה הללו הם סודיים, ועל מנת לגלות מי שוכן עם מי דרושה בדיקה דקדקנית מקרוב. סבלנות, כבר אמרנו?
ובחזרה לשושנה. הביטו על הזרועות והבסיס שלה ותראו כי יש לה דיירים מוגנים נוספים: שרימפסים קטנים, שקופים או צבעוניים. גם הם נקאים העובדים בשמירת נקיון בעלת הבית ומחכים לעוד לקוחות שירצו ניקוי קטן. נסו להושיט את ידכם כלפיהם, והם ישמחו לעשות לכם מניקור.
חלק מן הדיירים מעדיפים להשתמש בהסוואה על מנת לחקות את המארחים שלהם, כדי למצוא הגנה או טרף. אחד המוצלחים שבהם הוא הגובי, שחי על אלמוגי הגורגוניה. דג זעיר זה (עד 20 מ"מ) מתאים את גוון גופו ואת הדוגמה המצויירת עליו למארח שלו. לכן קשה מאד לאתר אותו, שלא לדבר על צילום.
המארחים הפופולריים ביותר הם אלמוגים רכים, המציעים תנאים טובים ונוחים לשהות ארוכה. התקרבו אליהם עם הפנים, עד כמה שאפשר, על מנת לאתר כל שריד של תנועה. אם יש לכם סבלנות, כמעט תמיד תמצאו איזה גובי. הקפידו לא לאבד איתו קשר עין, כשאתם מרימים את המצלמה. יש להם נטייה להיעלם בדיוק ברגע שאתם רוצים לצלם אותם.
מצלמה עם עדשת מאקרו היא הכלי הטוב ביותר לצלם את היצורים הללו, כיוון שאפשר למלא את מסגרת התמונה מבלי להתקרב אליהם יותר מדי. אם אתם רואים גובי, אל תסיטו מבטכם, כי סביר להניח שתמצאו עוד תושב סמוי בדמות שרימפס המוסווה היטב. הוא בוודאי יתסכל אתכם היטב כשישחה לו למעלה ולמטה בעליצות, בעוד אתם מנסים למקד את הפוקוס.
אם תבחרו להתמקד באלמוג הגורגוניה, בוודאי תתקלו שם בדגיג הכי חמוד בים - ניצן הגורגוניות. הניצנים מאוד נפוצים, אולם בגלל הדוגמה המשובצת על גופם והצבעים המותאמים באופן מושלם לאלמוג הגורגוניה, מאד קשה לאתר אותם.
ברגע שאיתרתם אחד כזה, היו סבלניים, גם אם הוא נראה עצבני. ניצן הגורגוניות עושה פטרולים מסביב למארח שלו, וחוזר לאותה נקודה באופן קבוע על מנת לנוח לכמה שניות. זה נותן לכם זמן לפקס את המצלמה, ולהתרכז בנקודה המבוקשת, כדי שהצילום יהיה מושלם. הדגיגים המשגעים הללו נמצאים גם באלמוגים שחורים, שם ניתן לראות אותם הרבה יותר בקלות, ולעתים גם על אלמוגים ורודים רכים - שם הרבה פחות קל.
ברגע שמצאתם את ניצן הגורגוניה, אל תעזבו את אלמוג הגורגוניה כל כך מהר. חפשו דיירים אחרים ובהם סרטנים שונים, חשופיות, סוסוני ים וחלזונות. כולם בנמצא, אף-על-פי שדרגות ההסוואה שלהם ישתנו מאתר לאתר.
סוסוני ים מאוד מבוקשים לצילום. לכאורה, בגלל צורתם המיוחדת אפשר לאתר אותם בקלות. לכאורה בלבד. ההסוואה שלהם מצויינת, והם נוטים לסחוב איתם כמויות גדולות של אצות המטשטשות את צורתם. לא נדיר למצוא אותם באילת ובסיני.
כדי לאתר אותם צריך ניסיון (שוב-סבלנות), אבל ברגע שתמצאו אותם תגלו שהם ידידותים לצלם. סגנון חייהם מאד רגוע, ולא תהיה לכם בעיה להתמקד בהם.
גם יצורים שזזים לאט על קרקעית הים - כמו כוכבי ים, מלפפוני ים, קיפודי ים והמינים הגדולים יותר של החשופיות - יכולים לשמש בית למגוון של יצורים אחרים. חיפוש בין זרועותיו של כוכב ים נוצתי יכול להניב שלל יצוריו שנהנים מנסיעה חינם. מלפפוני ים קוצניים מארחים שרימפסים קטנים המשתנים בצבע מכתום עמוק, לורוד זרחני. אלה מזוהים גם עם הרקדנית הספרדיה, והם אוהבים להתכרבל בין קפלי העור המרהיבים של החשופית המדהימה הזאת.
במימי המזרח הרחוק כמעט כל חסר חוליות שווה בדיקה מדוקדקת. ניתן למצוא שרימפסים על גבי קיפודי ים, חלזונות ים וחשופיות על גבי מניפות ים, וסרטני נזיר זערוריים על גבי כוכבי ים קוצניים. ההסוואה הכי אקזוטית ומושכת היא של החלילנים. אלו נפוצים מאד במזרח הרחוק, אך מסווים את עצמם באופן נהדר בין אלמוגים רכים וכוכבי ים.
ברגע שאתם מוצאים יצורון מוסווה, הסיפוק הוא עצום והתגלית הבאה היא הרבה יותר קלה, כשעיניך כבר מתרגלות לראיית מאקרו ולסימני תזוזה.
כשאתם צוללים בכל האתרים הגדולים, או מוצאים עצמכם באתרי צלילה מוכרים, התכוננו לחשוב בקטן. אין צורך לרדת למעמקים, מומלץ להשאר במים רדודים בהם קיימת תאורה טבעית ולכם נותר יותר זמן. בנוסף, הקפידו לשמור על השונית. יכולת ציפה טובה וציוד צלילה מסודר ומאורגן ימנעו פגיעה בסביבה העדינה הזאת.