...Loading...
קבל מחיר הכי טוב שיש!

קורסי צלילה, טיולי צלילה,
קורסים לצילום תת מימי

השאירו פרטים ונחזור אליכם
עם הצעת מחיר!

שם:
טלפון:
הצעת מחיר ל:
דוא”ל:
הערות ובקשות מיוחדות:
...טוען...

מתנפחים

מיכל הצלילה בורח לכם? הרצועות לוחצות? אתם עולים מהר מדי למעלה? האינפלייטור לא משחרר את כל האוויר? הכיסים אינם נגישים? סביר להניח שנכשלתם בבחירת המאזן. מגזין "ים" מדריך אתכם איך לקנות מאזן

מאת שי מרון

הכרישים ודאי משתגעים מכעס, כשהם רואים אחיהם הדגים צפים ללא קושי במים. "איך הם עושים את זה?" הם שואלים את עצמם במבוכה, "אלוהים, למה אנחנו לא יכולים להיות בנירוונה? למה אנחנו יכולים לנוח רק על הקרקעית, בעוד שבמים אנחנו תמיד צריכים להיות בתנועה? אז מה הפלא שכולם חושבים שאנחנו היפראקטיביים".
הכרישים לא יודעים שרוב הדגים מצויידים בשלפוחית שחייה מובנית, המאפשרת להם להיות מאוזנים מבלי להזיז סנפיר. אין להם גם את כושר האילתור וההמצאה של בני האדם, שמשתמשים במאזן.
אמנם המאזן הוא לא יותר מאשר שק אוויר מאובזר, אבל למרות פשטותו הוא נכנס לעולם הצלילה באיחור.
הצוללים הראשונים לא השתמשו במאזן. לא שהם היו שאקלים, פשוט לא היה דבר כזה. גם אם הם החלו את הצלילה במצב מאוזן, עם כמות אופטימלית של משקלות, זה היה רק עניין של זמן עד שאיבדו את היכולת להתאזן בגלל הירידה לעומק, הידלדלות מלאי האוויר במיכל וכושר הספיגה של החליפה. התוצאה: עולם הצלילה היה עד לתאונות רבות. פעם צוללים עלו מהר מדי אל פני המים עם בועות חנקן במחזור הדם ופעם הם צללו כמו אבן לקרקעית וטבעו למוות.
בתחילת שנות ה-70, החלו הצוללים להשתמש בחליפות הצלה, שאותן לבשו על הצוואר. ההמצאה החדשה הזאת חוללה מהפכה של ממש, והצוללים יכלו לאזן את עצמם לאורך כל הצלילה, שהפכה להיות מהנה ובטוחה יותר.
עם זאת היו לחליפת ההצלה גם חסרונות. היא לא היתה מחוברת למיכל, והצוללים היו צריכים לקחת נשימות עמוקות מהווסת הפרימיטיבי שלהם (זה מה שהיה אז) כדי למלא את החליפה באוויר. ממש לא בטוח ולעתים קרובות גם לא יעיל. בנוסף, מעצבי החליפה חשבו בעיקר על בטיחות והאיזון היה בעיקר באזור הצוואר. זו הסיבה שצוללים רבים מצאו את עצמם בתנוחה מאוד לא דגיגית, כאשר ראשם ורגליהם לא באותו קו. לא מעטים העדיפו לוותר על הפטנט החדש והמשיכו לצלול בשיטות הישנות להן היו רגילים.
את הבעיה הראשונה פתרו בעזרת בקבוק אוויר קטן המכיל 400 מ"ל אוויר. זה היה פתרון סביר, אך לא בלי בעיות. הבקבוק הנוסף סירבל קצת את העניינים, אך מעבר לכך אירעו בגללו גם כמה תאונות. צוללים שחררו בבת אחת את כל האוויר לחליפת ההצלה, וטסו במהירות שיא למעלה עם ראות מעוכות.
סופו של צווארון ההצלה הזה היה בבית המשפט. משפחתו של צולל אמריקני זכתה בפיצויים גדולים לאחר שזכתה בתביעה נגד היצרן. במקביל החלו לייצר באירופה את המאזנים המודרניים. הם לא התיימרו לשמש להצלה, ונועדו בעיקר לשפר את איכות הצלילה, להיות ידידותיים יותר לצולל ולהתאים את עצמם למבנה גופו. המאזן החדש גם תמך במיכל וחצץ בינו לבין גבו של הצולל. ההמצאה החדשה התקבלה בהתלהבות, וכיום כמעט כל הצוללים משתמשים במאזן של יצרן זה או אחר.

להחזיק את הראש
המאזן המודרני, בין שאר תפקידיו, נועד לתמוך בצולל לפני שהוא מכניס את הראש למים בדרך למטה ומיד בסיום הצלילה, כשמורידים את המסכה.
אם אתם מתכוונים לצלול רק במים שקטים, לא תצטרכו להחזיק את הראש גבוה מעל פני המים. לעומת זאת, אם דווקא תרצו לצלול בים גלי, אולי תרגישו יותר נוח עם מאזן שירים אתכם גבוה מעל פני המים.
לצוללים הטכניים כדאי לבדוק, שלמאזן יש אפשרות חיבור לרצועת מפשעה. דווקא על פני המים, כאשר המאזן מנופח במלואו, הוא עלול לעלות גבוה ולהשאיר אתכם תלויים עליו, כך שתרגישו ממש לא נוח. רצועת המפשעה תחזיק את המאזן נמוך בדיוק היכן שמיקמתם אותו לפני הכניסה למים.
חשוב לקנות מאזן עם כושר ציפה מקסימלי, אך זכרו כי החלקים של המאזן שנמצאים מעל פני המים לא מוסיפים לכושר הציפה. כלל נוסף חשוב הוא שצולל עם משקל נורמלי לא צריך יותר ציפה מאשר המשקולות שעל חגורתו. לעומת זאת, אם אתם מתכוונים להשתמש בשני מיכלים, במיוחד מפלדה, נחמד לדעת שאפשר להציף את הציוד. עם זוג מיכלים אנו ממליצים על כושר ציפה מקסימלי של לפחות 20 ק"ג.
יצרנים רבים קובעים את כושר הציפה המקסימלי, על-פי נפח האוויר בתוך המאזן לעומת כמות המים שהוא יכול להכיל (ליטר שווה קילוגרם של הרמה). השיטה הזאת לא לוקחת בחשבון את כיווץ הטורסו כשהמאזן מתכווץ, כמו גם כשהוא מתנפח. בנוסף, יש לזכור את משקל המאזן עצמו, במיוחד כשלפעמים הוא כולל הרבה טבעות D כבדות מפלדה.
כל המאזנים אמורים להתנפח בעזרת האינפלייטור, אך חשוב לבדוק עד כמה קל להוציא אוויר בשחייה מאוזנת, כיוון שבמאזנים מסויימים האוויר לא משתחרר בקלות.
עדיין מלמדים צוללים לרוקן אוויר על ידי העלאת האינפלייטור, אף על-פי שכתוצאה מכך נכנסים מים לתוך המאזן. ברז הריקון בתחתית הגב הוא לשימוש, כאשר הצולל מוצא עצמו עולה למעלה הפוך. היום גם קיימים מאזנים עם אינפליטור פנאומטי (גם בעבר היו אך אלו של היום יעילים יותר). בידקו שהוא עובד ובידקו שהוצאת האוויר אינה תלויה בתנוחת הגוף.

גומיות, כיסים, טבעות
המאזן גם סוחב את המיכל על הגב. רוב הצוללים משתמשים רק ברצועה אחת, אבל יש כאלה שמשתמשים בשתיים. אחת או שתיים, הכי טוב להרטיב אותן לפני התאמתן למיכל.
לרוב המאזנים יש כיסים, חלקם יותר שימושיים מהאחרים. חשוב לבדוק עד כמה הכיסים האלה נגישים, כאשר המאזן עליכם וכאשר הוא מנופח. אחד היתרונות של מאזני הפרפר הוא שניפוח המאזן אינו משפיע כלל על הכיסים. עד לאחרונה, מאזנים עם טבעות מפלדה יועדו רק לצוללים טכניים. כיום יש יותר כאלה מאשר העין רואה, וטבעות D על מאזן ווסט רגיל מאפשרות לחבר פנסים, ציוד צילום ועוד. בידקו היכן ממוקמות הטבעות ועד כמה הן נגישות.

משקולות משולבות
חלק מהמאזנים מציעים התקן מיוחד למשקולות. המאזנים הללו טובים, כאשר אנו רוצים לשלב בין חגורת המשקולות הקלאסית לבין מערכת משקולות משולבת. חשוב לבדוק האם שליפת המשקולות אכן מהירה ונוחה או קיימת רק בשביל התקן. בנוסף, חשוב לבדוק כמה משקל ניתן לשים ובאילו משקולות ניתן להשתמש במערכת. רוב האנשים לא יתקלו בבעיה בבדיקה האחרונה, אך דווקא המלאים יותר, שצריכים את המערכת המשולבת, עלולים לגלות שהמערכת הזאת קטנה מדי בעבורם.
חלק מהמאזנים המודרניים משתמשים במנשא גב רך, אך רבים מצויידים במנשא גב קטן ונוקשה המשולב בכרית. רק חלק קטן מצוייד בידית קשיחה וחלק מצויידים בלולאה, בעיקר לתליית המאזן לייבוש.
כאשר באים לרכוש מאזן חדש, חשוב לא רק להסתכל על המבנה, אלא להרגיש אותו. כלומר לשים את המאזן על הגב, ולא להתבייש לבקש מהמוכר להרגיש אותו עם המיכל שאיתו אתם צוללים בדרך כלל.
אם יש למאזן מערכת משקולות מובנית הכניסו פנימה משקולות ובידקו האם נוח לכם, האם המשקל מחולק בצורה טובה או שלאחר כמה דקות המתנה לבן זוג איטי, צפויים לכם כאבי גב לא נעימים.

אמנות אחזקת המאזן
- לאחר השימוש, השאירו את המאזן נפוח ושיטפו אותו במים מתוקים. בזמן שהמאזן טבול כולו במים, ליחצו מספר פעמים על כפתורי האינפליטור כדי לשטוף את המלח מהכפתורים. בסוף התהליך זיכרו לרוקן את מי המלח שנכנסו למאזן במהלך הצלילה, ולשטוף את פנים המאזן במים מתוקים.
- הפטמה המאפשרת את חיבור צינור הלחץ הנמוך מהווסת למאזן מוברגת אל מערכת האינפליטור, כאשר בבסיסה מונח או-רינג. ההברגה אינה חזקה מדי בכדי לא לסדוק את הפלסטיק ועל כן חשוב לבדוק אם היא לא השתחררה במהלך הצלילה. שחרור כזה עלול לגרום דליפות ותקלות בצלילות הבאות. אם הפטמה השתחררה, נצלו הזדמנות זו למריחת שכבה דקה של גריז סיליקון על האו-רינג. אם האו-רינג פגום או קרוע, דאגו להחליף אותו.
- בראש צינור האינפלייטור בחיבור למאזן, ישנה דיסקית. אם בחרתם לשטוף את פתח החיבור, שימו לב לא לאבדה ולהרכיבה נכון בסוף השטיפה. אפשר לנצל פתח זה כדי להכניס מים מתוקים למאזן.
- בידקו שכל שסתומי הפריקה של המאזן תקינים ונקיים.
- בידקו את רצועת המכל. ודאו שאין קרעים ברצועה ושהאבזם אינו שבור.
- לפעמים, לאחר סדרה ארוכה של צלילות, מומלץ להשרות את המאזן בתמיסה לא מרוכזת של חומץ כדי להוציא את כל המלח החוצה לפני השטיפה במים מתוקים.
- לפני שמאחסנים המאזן לפרק זמן ארוך, מומלץ לרכוש ערכה לחיטוי בקבוקי תינוקות. שטיפת המאזן בחומר זה תמנע התפתחות של מיני פטריות בתוך המאזן. אחסנו את המאזן במקום מוצל ומאוורר היטב, כאשר הוא מלא בחלקו באוויר. אל תשכחו להוציא את המשקולות מאותם מאזנים בעלי מערכות משולבות.
- לאלו מכם בעלי מאזנים ישנים המשתמשים במיכל אוויר או פחמן דו חמצני קטן, זיכרו להתייחס אל המכל באותה רצינות כמו למיכל הראשי. אם המיכל הקטן נפגם, יש מיד להחליפו.

לרכישת ביטוח צלילה לחץ כאן